ПРИРОДА

Нема поголема темница од незнаењето.

уторак, 13. новембар 2012.

ОУ “Димитар Миладинов” го одбележа својот патронен празник 58 години работење и постоење

Вистинските вредности и вистинските дејства никогаш нема да бидат заборавени и запоставени. Иако, поминаа повеќе од 150 години од издавањето на Зборникот на народни песни и просветителската дејност на Димитар Миладинов почитта и благодарноста не бледнеат и запираат.

На 8 ноември со свечена приредба во Основното Училиште “Димитар Миладинов” го прославивме 58 годишното постоење и работење на нашето училиште. На овој ден ден пред пристуните гости ја споделивме нашата програма збогатена со песна, игра, музика и забава изработена од учениците и наставниците. Имавме чест да ја отвориме “Празничната страница на нашиот патрон” - Димитар Миладинов и да презентираме фрагменти од Зборникот на браќата Миладиновци. Во рамки на програмата беа изведени рецитали, музички точки, народни песни, обичаи, пословици и гатанки. Со тоа, го негуваме и искажуваме огромна почит кон делото на Димитар Миладинов. За нас, неговот дело е  вонвременска декларација за промовирање на творечките вредности на македонскиот народ, како народ со своја традиција, обичаи и историја , и тоа токму преку богатството на македонските народни песни и умотворби, преку кои биле искажани и копнежите и соништата за своја држава. Делото на Димитар Миладинов живее и денес, бидејќи тој со семето кое го посеаја ги оцртаа границите на нашата духовна и културна татковина. Татковина во која денес ние живееме, за што сме му бескрајно благодарни.

Мисија на нашето училиште е да понуди воспитно - образовни услуги коишто овозможуваат индивидуален развој на учениците, користејќи современа образовна технологија, поттикнувајќи меѓусебна доверба и почитување и подготвувајќи ги за соочување со предизвиците на современото општество.

Нека ни е среќен и вековит денот на училиштето! Честит 8-ми ноември! 
 Филип Поповски VIII В одделениеНема коментара:

Постави коментар