ПРИРОДА

Нема поголема темница од незнаењето.

четвртак, 7. јун 2012.

ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЈА - ПЕЛЕНИЦА - 06.06.2012

Пеленица, привлечно излетничко место со доволно простор за игра и прошетки, со манастир и конаци, повеќе летниковци и голема широка ливада на која редовно се одржува голем народен собир по поод празникот Преполовение – Руса Среда.
Манастирот Преполовение Руса Среда се наоѓа во месноста Пеленица во близина на селото Драчево. Поточно манастирот се наоѓа на висорамнина  над селата Батинци и Драчево вднаш до патот кој води од Драчево кон Горно Количани и повеќе други села во подножјето на планината Китка. 

Руса Среда спаѓа меѓу подвижните празници, што значи дека нема постојан датум туку секоја година го менува. Овој празник зависи од Велигден бидејќи се паѓа во средината меѓу Велигден и Духовден но секогаш во среда. Затоа освен Руса Среда овој ден се вика и Преполовение што значи половина од Педесетицата, односно Дховден.
06.06.2012 - ПОЧЕТОК НА ДЕНОТ
ИСЧЕКУВАЊЕ
ИЗВИДНИЦИ (доаѓа, недоаѓа, доаѓа, недоаѓа.....)
РАСПОЛОЖЕНИ ЗА ДРУЖБА
ПО ДОЛГО ИСЧЕКУВАЊЕ.........
И ПО 100 УЧЕНИЦИ  ВО ДЕН АВТОБУС, МОЖЕ, само да тргнеме...
ПЕЛЕНИЦА
НЕЗАБОРАВНИ ИГРИ И ЗАБАВА
ТРАГИ ОД НАШИОТ ПРЕСТОЈ
Манастирска порта -  Преполовение "Руса Среда"
ПОЛЕКА, НО СИГУРНО
ЧЕКОР НАПРЕД, НАЗАД ДВА
ВРАЌАЊЕ
ОУ "Димитар Милдинов"

1 коментар: