ПРИРОДА

Нема поголема темница од незнаењето.

среда, 9. новембар 2011.

Светилки за оние без светлина - Мајка Тереза


Од циклусот "Светилкаи за оние без светлина"
портрет на Мајка Тереза

 (1910 - 1997)

Мисионерка, родена во Скопје добитник на Нобелоата награда за мир, оснувач на свој католички добротворен ред во Калкута.

Молитва на Мајка Тереза


Човекот е неразумно, алогично суштество,
тоа е себично суштество,
- не е важно, сакај го!


Ако правиш добро, ќе кажат дека тоа го правиш
од саможиви цели.
Не е важно. Прави добро! 

При остваеувањето на своите цели
ќе стекнете лажни пријатели и искрени пријатели
- Не е важно, остварувај ги твоите цели!

Доброто што го правиш, ќе биде заборавено утре
- не е важно прави добро!

Чесноста и искреноста ќе те направи ранлив
- Не е важно, биди искрен и чесен!

Онаа што си го создавал со години
може да биде разурнато во еден миг.
- Не е важно. Создавај!

Ако им помагаш на луѓето можеш да минеш лошо.
- Не е важно. Помагај! 

Му го даваш на светот најдоброто од себе,
а тој ќе ти возврати удари.
- Не е важно. Давај го најдоброто од себе!
 


                                                                    Клб "Млади истражувачи"
                                                                    ОУ "Димитар Миладнов" 
                                                                    Општина Центар Скопје 

Нема коментара:

Постави коментар